Ras informatie
De Hovawart is een relatief grote (schofthoogte 60 á 70 cm), redelijk robuuste, langharige werkhond die tegenwoordig ook goed als gezelschapsdier ingezet wordt.
Hij bestaat in 3 kleuren : zwart/blond, volledig blond en volledig zwart.
Deze kleuren worden door elkaar gefokt en kunnen dus in een zelfde nest geboren worden.
De Hovawart is baas gericht, maar is ook gefokt om onafhankelijk zijn werk te doen. Hij werkt het liefst niet voor de baas maar samen met de baas. Hij is graag samen met je op pad of aan het werk.
Hij is geen allemans vriend. En vooral in zijn eigen huis zal nieuw bezoek geïntroduceerd moeten worden. Buitenshuis kan hij selectief zijn in wie hij wel of niet in zijn omgeving wil hebben. Hij blijft over het algemeen beleefd en kan zich hoogstens wat terug trekken of rustig aangeven dat hij met rust gelaten wil worden.
De Hovawart kan goed met kinderen in het eigen gezin. Doordat hij groot is kan hij soms wat lomp zijn. Natuurlijk is het van belang dat ook de kinderen geleerd moet worden hoe zij met de hond moeten om gaan. Nieuwe kinderen, vriendjes e.d. zullen ook goed geïntroduceerd moeten worden.
Hij is redelijk gehoorzaam. Zijn zelfstandige aard wil er nog wel eens voor zorgen dat voordat hij gehoorzaamd, eerst zelf moet bepalen of dat kan. Hij heeft dan even tijd nodig om aan je verzoek te voldoen.
De Hovawart is een actieve hond. Hij houdt van lekker rennen, kan genieten van hondensporten. Het kan wel zijn nadat hij twee keer zijn parcours behendigheid vlekkeloos gelopen heeft, hij het voor gezien houdt en op zijn gemak de omgeving in de gaten gaat houden. Dat is tenslotte zijn taak.
Zijn uitstekende reukvermogen kan ook goed ingezet worden bij speuren en detectie.
Een Hovawart maakt zich niet te snel druk en is zelden nerveus.
Ze zijn goede wakers. Ze waarschuwen door te blaffen en je te attenderen op onduidelijkheden. Het blaffen duurt geen uren. Een opmerking als: Ik heb het gehoord/ gezien bedankt voor het waarschuwen, is vaak al afdoende om het blaffen te laten afnemen.
Door zijn erfgebondenheid blijft de Hovawart normaal gesproken in de buurt, maar wil ook gerust zijn omgeving/territorium verbreden. Het wil dus niet zeggen dat hij altijd netjes bij je blijft. Een goede recall zal dan ook getraind moeten worden.
Er is geen overduidelijk jachtinstinct maar het kan wel zo zijn dat als ze eenmaal een ervaring hebben opgedaan met een jacht, je hier wel rekening mee moet houden. Hazen, reeën, fazanten en katten willen ze nog wel eens achteraan gaan.
Het gedrag naar andere onbekende honden kan nog wel eens schuren. Door hun trots (air) kunnen ze een andere soortgenoot nog wel eens op zijn plaats zetten.
Samenvattend:
De Hovawart is een prachtige leuke actieve, zelfstandige maar ook baasgerichte hond. Zeker door zijn zelfstandige karakter niet de meest eenvoudige hond om op te voeden/ aan te beginnen. Ze zijn pas laat volwassen (tussen 3 en 4 jaar).
Dat vraagt een lange adem voor de eerste jaren. Van belang zijn een positieve en uitnodigende aanpak waarbij het belangrijk is om consequent te blijven. Corrigeren kan door goed de grenzen en regels aan te geven en hem duidelijk te maken wat je wel van hem wil.
Duidelijkheid, humor en creativiteit van zijn baas zijn sleutelwoorden om tot een mooie samenwerking met deze hond te komen. Met aandacht in de eerste levensjaren voor een goede socialisatie en opvoeding heb je een maatje voor het leven!!!